V nedeljo 7. septembra zgodaj zjutraj se farani župnije sv. Vida z kar dvema avtobusa odpravimo na romanje v sosednjo Hrvaško, v znano romarsko središče Trsat.
Da bi tudi tisti, ki niste bili z nami podoživeli romarski dan, si lahko ogledate nekaj fotografij in preberete kako zanimivost tega kraja.

Trsát je bil včasih samostojno naselje, danes pa je del mesta Reka na Hrvaškem. Osrednja točka Trsata je bazilika svete device Marije, ki stoji na hribu 135 m nad morjem. Bazilika se imenuje tudi Cerkev Trsatske Gospe in je znana romarska pot.
Že v času Rimskega imperija je bil Trsat (latinsko: Tarsatica) pomembno mesto na poti proti Dalmaciji.
Pozneje je bil Trsat več stoletij v lasti rodbine Frankopan.
Nastanek romarske poti na Trsatu je povezan z naslednjo legendo: 10. maja 1291 so angeli odnesli hišo device Marije iz Nazareta in jo prinesli na Trsatski hrib. Hiša je ostala v Trsatu do 10. decembra 1294, ko so jo angeli spet dvignili in odnesli v italijanski Loreto, kjer je še zdaj (zvijačni Italijani so nad hišico brž postavili cerkev, tako da je angeli ne bi mogli odnesti še kam drugam).
Zemljiški gospod Nikola Frankopan je osebno preveril dogajanje na Trsatu, poleg tega pa je poslal tudi odposlance v Palestino. Odposlanci so mu sporočili, da je Marijina hiša v Nazaretu izginila, razen temeljev (nad temelji stoji sedaj bazilika Marijinega oznanjenja v Nazaretu). Preprosti ljudje so v tem videli potrditev čudeža, skeptiki pa so postavili domnevo, da so dele Marijine hiše iz Palestine odnesli križarji.
Po tem, ko je hišica izginila s Trsata, je dala družina Frankopan na tem mestu zgraditi kapelo, pozneje pa še cerkev in frančiškanski samostan. Cerkev so v naslednjih stoletjih še večkrat prenovili in razširili - svoj današnji videz je dobila leta 1824. Največja znamenitost cerkve je slika imenovana »Mati milosti« ali tudi kar »Trsatska gospa«. Sliko je podaril cerkvi papež Urban V. leta 1367. Po izročilu naj bi sliko naslikal evangelist Luka osebno. Naslikana je na cedrovo desko in razdeljena na tri polja. Od leta 1715 je slika tudi okronana.

Druge znamenitosti Trsata:

  • Cerkev sv. Jurija
  • Trsatska utrdba (kaštel)
  • Stopnice Petra Kružića

Če se vam je romanje zdelo zanimivo se nam ponovno pridrružite prihidnje leto prvo nedeljo v septembru.