LETO XXVI., štev. 12 - december 2018


NAPOLNITE SE S "SPOZNANJEM PO PODOBI STVARNIKA"

Lani je pri nas izšla knjiga Andy Stanleya, Glasnejši od besed. V tem letu, ki je skoraj za nami, je ta knjiga posebej aktualna. Glasnejši od besed je človekov značaj, posebno tistih, ki se imajo »poklicane, za vodenje«. Apostol Pavel je tako zelo poudarjal neomadeževan značaj: »Zato mora biti predstojnik brez graje« (1. Tim 3,2). Leto, ki je za nami, je bilo burno leto: najprej minoritski kapitelj, ki se je posebej dotaknil našega samostana. Stvari so bile tako nastavljene, da niso mogle zdržati in je prišlo do hitrih sprememb.
Potem so sledile državnozborske volitve, ki se nikakor niso dobro izšle za našo državo. Kar je s silo »sklanfano« skupaj težko obdrži.
Potem so na koncu sledile lokalne volitve. Seveda so prinesle zmagovalca, ki mu moramo čestitati in ga bomo spoštljivo upoštevali, saj je bil zakonito izvoljen. Kampanja pa po mnenju mnogih ni bila preveč častna. Vedno ponavljam: oblast, ki jo izvolimo moramo spoštovati, drugače gradimo kaos.
Stanley pravi: »odvreči moramo svoje stare navade in sprejeti nove.« Središče obnovitvenega  procesa je naš um, naše mišljenje. Napolniti se s »Spoznanjem po podobi Stvarnika«, kar vključuje izbrskati in prečistiti vse laži, napačne interpretacije, prepričanja, ki nimajo nobenih stvarnih temeljev - karkoli, kar je v nasprotju z resnico in resničnostjo.
Laži, laži in še več laži.
Andy Stanley pravi: »Živimo v svetu, ki nam laže prav vsak dan (npr. reklame). Vse življenje nam trosi laži. To je ena od posledic tega, da živimo v svetu, ki je obrnil hrbet Viru Resnice.«
Pa še: »Vsak dan ženske v naši družbi na tisoče različnih načinov poslušajo, da morajo biti lepe, če želijo biti ljubljene.«
Po drugi strani pa moški poslušajo, da je ključ do njihove sreče novejši model, ki zahteva manj oskrbe, pa naj gre za avtomobil ali žensko.
Premik naprej.
Vedno, ko se karte premešajo, smo v novi situaciji. Ne moremo s starimi kartami igrati in gledati nazaj, kakšne karte smo imeli prej. Gre za novo priložnost. Če bi strankarski gospodje ali tovariši bili sposobni reči: dobili smo potreben kvorum.
In sedaj moramo skupaj delati za dobro vseh, ne samo svojih volivcev. To bi bil premik naprej v novo, lepšo stvarnost. Kdor tega ni sposoben bodo polena, ki jih je zdaj podtikal drugim, letela nazaj. To je resnica, to je res. Če ne? Čas naredi svoje. Odnose, ki so močno narahljani, moramo prav vsi spraviti na pravo mesto, da bo življenje med nami čim bolj človeško, krščansko in normalno.

ADVENT - ČAS PRIČAKOVANJA
V adventnem času imamo priložnost, da zaživimo v resnici ljubezni in spoštovanju med seboj. Predvsem je treba »svojo« resnico preveriti  v luči božje resnice, ki ni moja, tvoja, njegova. Božja resnica je samo ena. Včasih jo je težko sprejeti. Vse je lažje sprejeti kot resnico o sebi. »Vendar, samo resnica vas bo osvobodila«
Duhovno bogat adventni čas.

p. Tarzicij   

OBVESTILA - DOGODKI

 • ŽPS
  Po dolgem času zopet seja. Razlog so bile predvsem personalne spremembe v samostanu.
  Ločili smo vodenje in blagajno samostana župnije. Sela imajo do nadalnjega ločeno blagajno. Za vse pa je ekonom p. Anton Borovnjak.
  Nabirka za ogrevanje cerkve in Doma bo v nedeljo, 9. decembra.
  Spored maš med tednom. Za enkrat velja naslednji dnevni red: med tednom: ponedeljek, torek in sreda zvečer ob 18. uri (ali 19 uri). V času devetdnevnice ob 18.30 uri (dializa).
 • Božična devednevnica
  bo od 16. decembra do 23. decembra. Sodelovale bodo vse skupine kot doslej. Spored bo objavljena pravočasno. Skupine, ki navadno sodelujejo: KB sv. Vida; ŽK; prvoobhajanci in starši; birmanci in starši; zakonski skupini; biblična skupina; molitvene skupine; ŽPS. Ko bodo teksti pripravljeni, se razdelimo.
 • Srečanje za zakonski skupini sv. Vid in Most
  v sredo,12. decembra, ob 20. uri v Domu p. Miha.
 • Kapitelj KB sv. Vida
  Dne, 21. novembra 2018, je bil redni kapitelj KB sv. Vida. Bilo je izvoljeno novo vodstvo:
  Predsednik - br. Tonček Horvat, podpredsednik - br. Stanko Prapotnik, tajnica - s. Renata Kozel, blagajnik - s. Katarina, odgovorna za vzgojo - Teja Prapotnik, za dobrodelnost - Anica Škvorc, bratski animator - br. Jože Kozel, za misijone - s. Tinica. Vsem iskreno čestitamo.
 • Obisk bolnikov po domovih
  bo 21. decembra. Obiskali bom tudi po domovih za ostarele in bomo sproti oznanili.
 • Božični prazniki:
  Sela, ponedeljek, 24. december, ob18. uri - polnočnica za otroke
  Sela, ponedeljek, 24. december, ob 24. uri - polnočnica za odrasle
  sv. Vid, ponedeljek, 24. december, ob 20. uri - polnočnica za otroke
  sv. Vid, ponedeljek, 24. december, ob 24. uri - polnočnica za odrasle
  pred polnočnico – duhovna animacija
 • Na Štefanovo
  kot običajno maša ob 10. uri in blagoslov konjev.
 • Restavriranje oltarja sv. Vida
  Naš glavni oltar sv. Vida je bil lani star 100 let. To je delo znanega - zadnjega klasičnega kiparja I. Soiča, ki je bil zelo ustvarjalen kipar, saj je opremil mnogo cerkva pri nas in na Hrvaškem. Njegov je tudi Marijin oltar v desni kapeli. Doslej so kipi v Rokovi kapeli najbolj dragoceni, saj so delo baročnega kiparja J. Strauba. Nekaj naših dragocenih baročnih kipov pa je v Slovengradcu.
  Vidov oltar je bilo treba predvsem zaščititi, ker so gospodje črveki skozi sto let bili zelo aktivni. Obenem je oltar barvno osvežen. Delo je opravil g. Viktor Gojkovič, akad. kipar in restavrator. Hvala vsem, ki so pomagali pri postavitvi dvigala.

Izdaja: Župnija sv. Vida - Videm pri Ptuju; Odgovarja: p. Tarzicij Kolenko, župnik moderator (031 892 384)
Spletna stran: www.sv-vid-pri-ptuju.si