LETO XXVI., štev. 06 - junij 2018


KO NAŠA CERKEV ZAPOJE

Cerkev je najlepša, ko je polna vernikov, ko zadonijo orgle in zapoje zbor ali pa uglašeno ljudsko petje. Tudi takrat, ko je prazna in so prižgane vse luči, lepo okrašena, nagovori človeka, ki ima čut za lepo.
Novembra lani smo začeli obnavljati našo cerkev sv. Vida. Najtežje je bilo odbijanje vlažnih ometov. Hvala vsem, ki so pri tem pomagali. Iz cerkve smo selili vso opremo kar štirikrat. Posebej hvala pevskemu zboru, ki je zavzeto pomagal, seveda tudi vsem drugim. Tudi izvajalce je treba pohvaliti, da so se skoraj držali dogovorjenih rokov.
Vsa zadeva se je zataknila pri odkritju fresk. Seveda je že narava tega dela takšna, da se ne da naprej predvideti. Vendar je tudi to zahtevno delo že pri koncu. To je zahtevno in počasno delo. Posebej se zahvalim restavratorki, gospe Ireni Čuk, ki se je potrudila, da je v najhujši zimi opravila odkrivanje fresk, da so lahko pleskarji nadaljevali svoje delo.
Tudi vsi drugi izvajalci so dobro opravili svoje delo. Nova osvetlitev tudi prispeva k lepoti prostora. Predvsem pa  je tudi cenejša energija. Tudi klopi so končno dobile nove klečalnike, ki so jih nekateri molivci težko čakali. Upamo, da jih bodo kdaj uporabili tudi za molitev in klečanje.  Križev pot lepo popestri celotno cerkveno ladjo. Pa še nove preproge. Vse sedaj lepo diha. Ni več vlažne zatohlosti v cerkvi. Upamo, da je počutje boljše. Cerkev je naš drugi dom, zato mora biti tudi božji dom prijeten. Pri vsej obnovi pa je še odkrit podatek, da je cerkev veliko starejša, kot smo do zdaj mislili. Sledovi romanike so dokaj jasni.

CERKEV JE NAŠA
Po končanih obnovitvenih delih je čutiti, da je cerkev bolj naša, da je ponos kraja. K temu je v veliki meri pomagalo tudi odkritje fresk. Tudi pri nabirki prostovoljnih prispevkov so se mnogi naši farani in prijatelji naše cerkve lepo izkazali. Tisti, ki se še niso približali s svojim darom, seveda imajo še priložnost.
Vseh darovalcev, ki so darovali po 20 do 100 eur, je do sedaj bilo 269, od tega pa je bilo:
- zlatih 13,
- srebrni 4,
- bronastih 21.
Vsem darovalcem se v imenu župnije zahvaljujemo za dar, ki ste ga namenili naši cerkvi, ki je sedaj po obnovi za nas še bolj dragocena. Bog povrni vsem.

BLAGOSLOV OBNOVLJENE CERKVE
Spodobi se, da se Bogu zahvalimo za opravljena dela in prosimo za božji blagoslov. Zato bo za Vidovo nedeljo slovesni blagoslov, ki ga bo opravil pri maši ob 10. uri provincial p. Igor Salmič. Blagoslovljene bodo tudi obnovljene freske: sv. Vida, Hieronima, Avguština, Ambroža ter sv. Gregorja.

PRAZNIK ŽUPNIJE IN OBČINE
Vsem župljanom in občanom želimo lepo obhajanje praznika in lepo počutje ob haloški kapljici in dobrotah društev kmečkih žena in deklet.

p. Tarzicij Kolenko

OBVESTILA - DOGODKI

 • Zlata maša
  V nedeljo, 24. junija, ob 16. uri bo zlata maša župnika p. Tarzicija Kolenka. Za popoldansko mašo smo se odločili predvsem iz razloga, da se lahko udeležijo tudi duhovniki, ki so v dopoldanskih urah vsi v službi oltarja. Pridigar bo p. Ernest Benko iz Olimja. Po maši bo v cerkvi kratek koncert starih Marijinih pesmi, ki ga bo izvajal oktet iz Črnuč. Nato sledi pogostitev vseh v šotoru. Sorodniki, duhovniki in povabljeni gostje pa gredo v gostilno pri Treh lipah. Zlatomašnik pa bo malo tu, malo tam. Za postrežbo v šotoru poskrbi ŽPS in druge župnijske skupine.
  Ob prijetnem programu želim, da bi se veselili in družili, saj je tako dobro in prijetno, da se prijatelji družimo med seboj.
 • V pričakovanju
  Pričakujemo pesniško zbirko »Ko se pretaka srčna kri«. Dvanajst let dialize. V tem času je treba nekaj početi in tako je nastala ta zbirka. Upam, da bo vsaj do zlate maše ugledala luč sveta.
 • Janževa nedelja
  Letos smo jo zaradi zlate maše premaknili na nedeljo, 1. julija. Pri sv. Janžu bo slovesna maša ob 10. uri. Vodil naj bi jo baje enkrat domači župnik. Takšna je želja domačinov. Ne pozabite na janževe in druge rože, ker bo po maši blagoslov rož. Kot se spodobi za žegnanje bo tudi pogostitev.
 • Sela - obnova cerkve sv. Družine
  Letos bo v župnijsko kroniko kaj zapisati. Obnovljeni sta dve cerkvi: in sicer na Selah fasada - zunanjost, na Vidmu pa notranjščina cerkve. Na Selah so obnovili tudi dvojna vrata in preddverje. Blagoslov bo na Aninsko nedeljo. Bogu hvala.
 • Župnijsko romanje na Ptujsko Goro
  Letošnje romanje na Ptujsko Goro bo v nedeljo, 8. julija. Glavna romarska maša bo ob 10. uri. Letos vodi župnijsko občestvo sv. Vida. Romali bomo tudi peš. Zbiranje ob 6. uri pri Kraljici miru na Selah. Lepo vabljeni v čim večjem številu.
 • Narodni tabor v Mariboru in mašniško posvečenje
  Vse brate in sestre vabimo na narodni tabor, ki bo v Mariboru. Zberemo se v stolnici, kjer bo posvečenje našega p. Rufina Vladimirja Predikaka.
  Lepa priložnost, da smo enkrat pri posvečenju duhovnika in dveh diakonov. Nato pa Frančiškovi nadaljujemo tabor pri frančiškanih. Prijave zbira s. Renata Kozel. Nova maša pa bo 15. julija v cerkvi sv Jurija na Ptuju ob 10. uri.
 • Oratorij
  Od 2. do 6. julija bo v naši župniji potekal že dvanajsti oratorij. Preživeli ga bomo v znamenju indijancev in oratorijskega gesla: »Le eno je potrebno«. Rok za prijavo smo podaljšali do 20. junija, tako da pohitite s prijavo. Po tem roku je prijava sicer še možna, ne moremo pa vam zagotoviti oratorijske majice, ki jo bomo otroci na oratoriju prejeli.

Izdaja: Župnija sv. Vida - Videm pri Ptuju; Odgovarja: p. Tarzicij Kolenko, župnik moderator (031 892 384)
Spletna stran: www.sv-vid-pri-ptuju.si