LETO XIV., štev. 12 - december 2017


NAŠA PRIPRAVA NA BOŽIČ

Štiri adventne nedelje nas uvajajo v skrivnost božičnega praznika, da bi globoko doživeli božično skrivnost Gospodovega učlovečenja.

Miklavž – Prijatelj otrok. V torek 5. decembra nas bo obiskal.

Ob 16. uri v cerkvi, nato pa v občinski dvorani. Vsakega otroka bo poklical po imenu, zato so starši otroke prijavili.

Brezmadežna – mladi bodo Mariji zapeli v nedeljo 10. decembra in jo počastili.

Božična devetdnevnica
Zakaj je devetdnevnica tako pomembna?
- Potegne nas iz vrtenja okoli sebe. Človek se v duhovnem življenju (zlasti danes) lahko ujame v zanko, da bi se le sam s svojimi lastnimi vajami duhovno pripravljal na praznik. Devetdnevnica je bogoslužje vse Cerkve.
Potegnjen sem v »dihanje« celotnega telesa. Bogoslužje me rešuje »posamičnosti«.
- Čas in prostor. Bogu dam čas (ki ga nimam dovolj), da bi mi lahko on podaril drugačen čas. Z devetdnevnico pletemo duhovni čas in duhovni prostor. Duhovno pa ni nekje zunaj. Ko grem k devetdnevnici pustim (žrtvujem) vse drugo, pustim, da Bog sam preko bogoslužja naredi most do mojega »čisto navadnega« življenja od jutra naprej. Moj vsakdanji čas postane poduhovljen.
- Bog je postal človek in ne obratno.
Kljub dobri volji nam pred božičem zmanjka časa in zmožnosti, da bi tudi v duhovni pripravi naredili vse, kar smo želeli. Ko pustim vse in se utrujen prepustim molitvi, petju, starodavnemu bogoslužju, dovolim, da se Bog spusti vame, še posebej v mojo nepopolnost. Bog postaja človeški v meni, da bi me poduhovil, da bi me pobožil. Božja popolnost je drugačna.
- Bogoslužje teče za vso Cerkev, kjer koli smo pridruženi veliki skupnosti, ki se skupaj pripravlja, da sprejme božično skrivnost. V skupnosti se mi veliko prej odkrivajo skrivnosti, ki bi jih rad razumel sam s svojim majhnim življenjem.
- Pravi
duhovni proces doživimo, če opravimo duhovno poglabljanje vseh devet dni.
- Pri nas je navada, da sodelujejo vse župnijske skupine, ki vodijo bogoslužje za svoj dan. Tako bo tudi letos:
   16.dec. - Biblična skupina
   17.dec. - ŽPS
   18.dec. - Prvoobhajanci in starši
   19.dec. - Župnijska Karitas –ŽK
   20.dec. - Frančiškova Družina - FD
   21.dec. - Pevci
   22.dec. - Zakonski skupini 1. in 2.
   23.dec. - Mladina

Ali nas bo Kristus v adventnem času našel doma, bomo  mu odprli vrata naših src in domov. Čaka nas v spovednici, kjer nas želi objeti s svojo Očetovsko ljubeznijo.

p. Tarzicij Kolenko

OBVESTILA - DOGODKI

Novi  krstilnik
Sreča, da smo odkrili  zgornji del krstilnika (čašo). Dolga  leta je nagovarjal vse župnike, pevce, otroke in druge: »rad bi prišel na svoje mesto v cerkev, da bi otroci ob meni dobili božje življenje pri sv. krstu. Zdaj  lahko  izkazujem  svojo  lepoto,  sem narejen iz žlahtnega pohorskega marmorja, podstavek pa iz  kararskega kamna. Še to povem, da sem že izplačan, čakam samo še blagoslov in otroke, ki se bodo vrstili ob meni in prejemali zakrament svetega krsta«. Aleluja!

Nova omara za stikala v zakristiji
in video projekcije Prestavljene so tudi glavne varovalke in števec pred ambulanto, da ni trebalo kopati po zidu cerkve. Hvala Marjanu in Blažu za opravljena dela. Ostali posegi in namestitev svetilnih teles bo po končanem oplesku.

Pleskanje - oltar
To bo največji zalogaj. Čakamo, da se zidovi dobro posušijo. Vmes bomo zbirali sredstva, da bomo vse poplačali. Dobro smo začeli, upamo, da bomo tudi dobro dokončali.

Križev pot
Ko smo ga sneli smo videli, da je že precej načet. Ker bo že v obdelavi ga bomo tudi delno pozlatili. Dela so še na tabernaklju in antipendiju (spodnji del glavnega oltarja).

Župnijsko pismo
Bo prišlo v vsako gospodinjstvo. Prav je, da se vsi vključimo pri obnovi cerkve, ker smo vsi odgovorni za osrednji kulturni in verski objekt v Občini Videm.

Božič
Ker je letos sveti večer v nedeljo bo nekoliko drugače . Maše bodo sicer kot vsako nedeljo. Zvečer ob 20. uri bo »otroška polnočnica«. Polnočne maše pa bodo na Selah in na Vidmu ob 24h.

Štefanovo – dan samostojnosti
Navada je, da ta dan blagoslavljamo konje in druge kopitarje.

Sv. Družina – Silvestrovo
Upamo, da bomo oboje speljali. Sv. Družino tako obhajamo dopoldne.
Silvester pa ima besedo komaj zvečer.

Mladina – otroški zbor
Ob sobotah ob 20 uri smo začeli s srečanji čisto nove mladinske skupine. Sedaj so se opogumila 4 dekleta in en fant. Prav tako se radi zbirajo pri nas nekateri iz 9 razreda. Bili smo že na Ritmu srca v Ljubljani, v soboto pa smo bili na Miklavževem plesu pri Trojici. Dogovarjamo se za romanje v Assisi, ki bo naslednje leto 20 do 27 julija.
Bogu hvala je še tudi stara ekipa mladih, ki se pa posebej angažira pri Oratoriju in pri Frančiškovih otrocih. Hvala Vam!
Veseli smo tudi otroškega pevskega zbora. Vedno več nas je. Vsaki mesec pojemo pri maši. Peli bomo pri Miklavževanju in pri otroški polnočki. Pridružite se nam.


Izdaja: Župnija sv. Vida - Videm pri Ptuju; Odgovarja: p. Tarzicij Kolenko, župnik moderator (031 892 384)
Spletna stran: www.sv-vid-pri-ptuju.si