Adventni čas je čas pričakovanja, ko se v nas prebujata čarobnost in veselje predbožičnega časa. Za nas kristjane je to čas, ko se malo ustavimo, se med seboj povezujemo, gradimo medsebojne odnose in poglabljamo svoje duhovno življenje.

Seveda ni vsak dan praznik, vendar je v vsakem dnevu veliko razlogov za veselje, srečo, zadovoljstvo – samo odpreti moramo srce in oči ter jih videti. Velikokrat se vprašamo, kaj nam pomenijo skupni dnevi. Kako ji preživeti? Se zmoremo skupaj veseliti? Veliko je razlogov za praznovanje in veselje, če jih le hočemo videti.

Na pobudo našega selskega župnika p. Jožeta smo na Selih organizirali adventne delavnice za naše otroke. V soboto pred prvo adventno nedeljo se je v veroučni zbralo kar 25 otrok. Skupaj z Anko, Marijico in Roziko smo izdelovali adventne venčke. Otroci so prinesli s sabo veliko potrebnega materiala za izdelovanje in tako smo z velikim veseljem začeli delo. Lepo je bilo videti otroke, kako so se vživeli v ustvarjanje. Vsak si je želel, da bi bil njegov venček najlepši. Izdelovanje obročev, povezovanje zelenja (smrek, cipres), nato pa še postavitev sveč in okraskov do končnega izdelka. Ko je bil venček izdelan, so otroci žareli od sreče in veselja. Vse venčke, ki smo jih izdelali, smo razstavili v cerkvi pred oltarjem skupaj z vencem »velikanom«. Na prvo adventno nedeljo jih je pri sveti maši p. Jože blagoslovil, nato si je vsak otrok odnesel svoj venček domov, da bodo lahko skupaj s svojimi domačimi molili in se tako pripravljali na Jezusov prihod.

Prva adventna delavnica na Selih je uspela. Otroci so bili veseli, zato smo se odločili, da pred drugo adventno nedeljo izdelujemo parklje in Miklavže iz testa. Pred tretjo adventno nedeljo bodo na vrsti izdelki (okraski) iz das mase za božično drevo, četrta delavnica pa bo namenjena izdelovanju hlevčkov iz kartona.

V teh delavnicah so otroci navdušeni nad svojim delom, želijo ohranjati vrednote, ki jih prejemamo od svojih staršev in vzgojiteljev, želijo prispevati svoj kamenček v mozaik pri pripravah na praznike. Čeprav radi rečemo, da čas prehitro beži, da nimamo dovolj časa, da se ene znamo zaustaviti …

Adventni čas naj nas s svojo vsebino popelje na pot priprave Jezusovega prihoda. Veseli mu pojdimo nasproti.

Rozika Murko