Adventi čas, ki se začne s prvo adventno nedeljo, je čas priprave, upanja, čas resnosti in kesanja pa tudi čas pričakovanja. Beseda adventus namreč izvira iz latinščine in pomeni 'prihod'. »Glej, devica bo spočela in rodila sina in mu dala ime Emanuel.« (Iz 7,14) Prihaja torej Emanuel, 'Bog z nami', prihaja Novorojeni in prinaša upanje odrešenja. Z adventom se začenja novo cerkveno leto, prav tako pa ta čas vsakemu izmed nas ponuja priložnost, da svoje življenje naravna na »novo pot«.
Pri sv. Družini na Selih smo v letošnji adventni čas vstopili zelo zavzeto in živo ter ga tako tudi doživljali. Trudili smo se, da bi poglobili svojo vero, da bi se še tesneje povezali v občestveno skupnost, predvsem pa, da bi radostno odprli in ogreli svoja srca za Jezusov prihod in skupaj z Njim na sveti večer v polnosti doživeli radost božične skrivnosti.

OTROCI USTVARJALI NA ADVENTNIH DELAVNICAH

Tudi letos so na Selih potekale ustvarjalne delavnice za tamkajšnje veroučence. Štiri sobotna srečanja so bila lepa priložnost za skupno pripravo na božič, praznik Jezusovega rojstva, otroci pa so z veseljem ustvarjali in se družili. Delavnice je vodila Anka Trafela, odziv otrok pa je bil zelo dober, je povedal p. Jože Petek.
Prva delavnica je v selski veroučni učilnici potekala v soboto, 26. novembra, dan pred prvo adventno nedeljo. Kar 40 otrok je s pomočjo Anke, Rozike Murko in Milene Sitar izdelovalo adventne venčke. Otroci so tudi letos dokazali, da znajo biti pri delu samostojni, ustvarjalni in domiselni, saj so po dobrih dveh urah nastali všečni izdelki. Adventne venčke so nato odnesli v cerkev, kjer jih je p. Jože na prvo adventno nedeljo blagoslovil.
Na drugem srečanju, ki je sledilo čez teden dni, je okrog 35 otrok izdelovalo izvezene božično-novoletne voščilnice. Čeprav še marsikateri otrok ni imel v rokah nitke in šivanke, so otroci ob koncu dokazali, da zmorejo in da lahko z nekaj potrpežljivosti in s spretnimi prsti ustvarijo unikatne voščilnice.
Zadnji dve delavnici, 10. in 17. decembra, sta bili v znamenju »sladkega« in božičnih okraskov. Otroci so z jedilnimi barvami okraševali medenjake različnih oblik, na zadnji delavnici pa so si iz stiropora, papirja in bleščic izdelali všečne okraske, s katerimi so lahko okrasili božično drevo na svojih domovih.

 

ADVENTNI VENEC VELIKAN

Zunanje znamenje adventnega časa je tudi adventni venec, ki nas živo nagovarja s svojo bogato simboliko. Pri sv. Družini na Selih so letos izdelali zares lepega in posebnega.
Zasluge zanj gredo Roziki Murko, p. Jožetu Petku in njegovemu svaku Milanu Skrbniku. Najprej so izdelali velik podstavek za venec, delo je odlično opravil varilec Milan, Rozika pa je nato venec, ki s svojo okroglo obliko simbolizira večnost in popolnost, umetelno oblekla v smrekove veje; zelena barva je namreč znamenje novega življenja in upanja. Poskrbela je tudi za okrasitev; štiri velike krogle je izdelala iz orehov, zraven pa dodala še štiri pentlje v vijoličasti barvi, barvi spokornosti, pričakovanja in upanja. Venec so namestili pred križ pred cerkvijo in s tem na simboličen način ponazorili, kako se božična skrivnost dopolnjuje v velikonočni – odrešenjski skrivnosti. Uredili so še električno napeljavo in na venec namestili štiri laterne. Z njihovim postopnim prižiganjem so tako poskrbeli, da je bil adventni čas z odštevanjem štirih nedelj do božiča na Selih letos še posebej doživet.

 

SLOVESNO NA PRVO ADVENTNO NEDELJO

Letošnja prva adventna nedelja je bila pri sv. Družini še posebej slovesna. Vernike, ki so prišli k nedeljskemu bogoslužju, je pred cerkvijo letos pozdravil zares poseben in unikaten adventni venec, nameščen pred križem. Prav tako pa so zbrane vernike v cerkvi pred oltarjem nagovorili mali adventni venčki, ki so jih selski veroučenci izdelali na pravi adventni delavnici in jih je p. Jože Petek med sv. mašo slovesno blagoslovil.
Prva adventa nedelja pa je bila za selsko oltarno občestvo dan veselja tudi zato, ker se je selska ministrantska vrsta na ta dan pomnožila. Na vprašanje Ali hočeta z veseljem služiti Bogu in ljudem kot ministranta v našem oltarnem občestvu? sta namreč Tadej Potočnik in Zal Hazenmali, veroučenca 3. razreda, z iskrenim srcem odgovorila Hočeva. S pomočjo starejših ministrantov sta si nato nadela ministrantsko obleko in tako začela novo službo pri selskem oltarnem občestvu.
Mašno daritev je s petjem spremljal Mešani cerkveni pevski zbor sv. Družine pod vodstvom Sandija Potočnika, z branjem uvodov in prošenj pa so se to nedeljo skupnosti predstavili tudi letošnji selski prvoobhajanci, učenci 3. razreda.
Še preden pa so otroci svoje venčke po končani sv. maši odnesli na svoje domove, je v spomin na letošnjo prvo adventno nedeljo sledilo še skupinsko fotografiranje s p. Jožetom Petkom in Rozko Murko pred velikim adventnim vencem.

 

OBISK SV. MIKLAVŽA

Na predvečer godu sv. Nikolaja, priljubljenega svetnika, še posebej pri otrocih, so na Selih pripravili miklavževanje. Letošnjega se je udeležilo toliko otrok, kot že dolgo ne, je povedal p. Jože Petek, ki ima velike zasluge za to, da je dobri mož obiskal in obdaril tudi selske veroučence.
V ponedeljek, 5. decembra, je bila selska veroučilnica napolnjena do zadnjega kotička, kar zagotovo priča o tem, da je na tem koncu naše župnije doma veliko pridnih otrok. Lep uvod v srečanje je naredil selski otroški pevski zbor Lunin sij pod vodstvom Ane Murko, nato pa so se v igrici z naslovom Dobrota s petjem in igro predstavili Frančiškovi otroci, mladi iz župnije sv. Vida in p. Janez Ferlež. Igrica s poučno vsebino je letos nastala pod vodstvom Jožeta Kozela in njegove ekipe.
Otroci so sv. Miklavža medse priklicali s skupno Miklavževo pesmijo in tako na ves glas zapeli: »Zdaj bo k nam Miklavž prišel, vsak otrok ga je vesel. Dobrim bo darove dal, drugim parkeljne poslal. Tole naj premisli vsak, ki ima Miklavža rad: kar narobe je bilo, še lahko popravimo. In zato otroci vsi radi pridni bi bili. Pomagali bomo vsem in molili dan za dnem.«
Tudi letos pa je dobri mož vzel na pot svoje spremljevalce – angele in parklje. Vendar slednji ta večera niso imeli pravega dela, saj smo se lahko prepričali, da se znajo otroci lepo pokrižati in moliti, starši pa so sv. Miklavžu zagotovili, da so otroci pridni v šoli in doma. Sveti Miklavž je ob koncu obdaroval še člane pevskega zbora Lunin sij – trenutno jih v zboru prepeva okrog 20 – in selske ministrante, drobno pozornost pa je namenil tudi p. Jožetu Petku in p. Janezu Ferležu.
Ob slovesu so otroci sv. Miklavžu obljubili, da se bodo potrudili, da bo imel tudi prihodnje leto veliko razlogov za to, da jih na Selih ponovno obišče in obdari.

         

PK