Usmiljenje je pogoj za Odrešenje, … ! Pojdi in tudi ti tako delaj!

Letošnje leto je papež razglasil za SVETO LETO BOŽJEGA USMILJENJA. DELA USMILJENJA (telesna dela usmiljenja: lačne nasičevati, žejne napajati, popotnike sprejemati, nage oblačiti, bolnike obiskovati, jetnike reševati, mrliče pokopavati; duhovna dela usmiljenja: grešnike svariti, nevedne učiti, dvomljivcem prav svetovati, žalostne tolažiti, krivico voljno trpeti, žaljivcem iz srca odpustiti, za žive in mrtve Boga prositi) so bila vodilo letošnjega duhovnega vikenda obeh zakonskih skupin župnije Videm od 4. do 6. marca 2016.

Duhovnega vikenda se je udeležilo lepo število zakonskih parov, skupaj 11; z nami pa je bilo tudi 12 otrok in njihovi varuhi. Vse skupaj pa so nas prijazno gostili v Minoritskem samostanu v Piranu, kjer nam ni ničesar manjkalo.

P. Tarzicij Kolenko nam je podal izhodišča za razmišljanje, ko nam je dal nalogo, da ob različnih telesnih in duhovnih delih usmiljenja razmišljamo v »puščavi« o tem kako tok božjega usmiljenja teče skozi zakonsko življenje. Nadalje smo razmišljali, kdo v zakonu bolj prehiteva (hoče imeti vedno prav, se postavlja pred drugega, je bolj pameten) čemur je sledil resen pogovor o tem, da prehitevanje razbija dobre odnose. Nazadnje pa je beseda nanesla tudi na to, kako midva v najinem zakonu pojmujeva ljubezen in usmiljenje. Bistvo del usmiljenja je v tem, da z ljubeznijo storimo neko dejanje in s tem pridemo drugemu v pomoč in naproti. Beseda je tekla tudi o krščanskem celibatu in poročenosti.

Zakonci smo imeli dragocen čas zase, drug za drugega, lahko smo se v miru pogovarjali in poglabljali naš zakonski odnos. Skupaj nama je uspelo »ustaviti čas«, da sva lahko v tem postnem času razčiščevala medsebojne situacije, tako bo tudi najin odnos pripravljen na velikonočen prihod Odrešenika.

Gospodu in vsem sva hvaležna, da sva bila tudi midva letos del tega duhovnega vikenda.