Konec julija, ko praznujemo god Marijinih staršev, sv. Ane in Joahima, je v podružnični cerkvi sv. Družine na Selih še posebej praznično in slovesno. Številni častilci sv. Ane se namreč že leta in leta vračajo na tradicionalno Anino žegnanje. Letošnja slovesnost je potekala na Krištofovo nedeljo, 26. julija, praznično sveto mašo, ki se je začela ob 10. uri, pa je daroval p. Roman Tkavc s Ptujske Gore ob somaševanju p. Jožeta Petka.

Del praznovanja so zagotovo tudi same priprave na veliko slovesnost. Tako so žene iz Sel in Lancove vasi tudi letos poskrbele, da je bila cerkev za Anino žegnanje še posebej praznično okrašena z verigami iz žingerla.

Uvodni pozdrav je na začetku svete maše vsem zbranim, tudi županu občine Videm Frideriku Bračiču s soprogo in predsednici KS Sela Frančki Merkuš, v imenu selskega oltarnega občestva namenila Rozika Murko. Z ubranim petjem so mašno daritev obogatili člani Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Družine pod vodstvom Sandija Potočnika, lepo pa je bilo v cerkvi videti tudi mlajše folklornike FD Lancova vas v narodnih nošah.

Po končani sveti maši se je praznovanje preselilo na prostor pred cerkvijo, kjer se je v krajšem kulturnem programu predstavila starejša otroška skupina Folklornega društva Lancova vas. Vsi obiskovalci letošnje Anine nedelje so se lahko nato ustavili in okrepčali ob bogato obloženih stojnicah, saj so članice aktiva žena Sela, aktiva žena Dolena in Društva podeželskih žena in deklet Lancova vas poskrbele za bogato pogostitev.

Tudi lepo in sončno vreme je poskrbelo, da so se obiskovalci še kar nekaj časa zadržali v prijetnem druženju, prav gotovo pa so takšna praznovanja priložnost, da utrdimo in poglobimo svojo vero ter da nas praznovanje poveže v živo občestveno skupnost.

Sveta Ana, zavetnica krščanskih mater, prosi za nas!

PK