Pri sv. Družini na Selih v julijskih dneh pred prazničnim žegnanjem, ko goduje sveta Ana, še ohranjajo in negujejo lep običaj. Žene se ob večerih zbirajo ob starem ljudskem opravilu – pletenju verig iz žingerla. Delovna druženja, na katerih povežejo prijetno s koristnim, so tako tudi letos potekala v dveh vaseh – na Selih in v Lancovi vasi.

Najprej se je bilo treba odpraviti po sam material, žingerli so letos nabrali na Rogoznici, in ga očistiti. Lancovljanke so se nato že po tradiciji zbrale na domačiji pri Tiliki Jurgec ob Polskavi, Selanke pa so si priložnostni delovni prostor v vročem poletnem večeru uredile kar na prostem – pred župnijskim domom na Selih.

Samo pletenje ni zelo zahtevno opravilo, so povedale, vsekakor pa morajo biti prsti spretni in potrpežljivi. Nekatere so pripravljale "šopke" iz posameznih lističev, druge pa so jih vezale na debelejšo vrvico. Delo je potekalo v sproščenem in veselem vzdušju, takšna srečanja pa so hkrati priložnost tudi za medsebojno druženje, ki ga je danes na vasi vse manj. Veseli družbi se je na Selih in v Lancovi vasi pridružil tudi p. Jože Petek. Spretne ženske roke so skupaj napletle okrog 160 metrov verig in tako poskrbele, da je bila podružnična cerkev sv. Družine na žegnanjski dan, 26. julija, še posebej svečano in lepo okrašena.

Hvala tudi lancovovaški moški ekipi, ki vsako leto ob "likofu", zaključku dela, poskrbi za prijetno pogostitev pridnih pletilk v Lancovi vasi.

PK