Radio Ognjišče, edini katoliški radio v Sloveniji, bo 28. novembra 2008 s slovesno mašo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano praznoval 14. obletnico delovanja. Slovesno somaševanje bo vodil murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek.

Na poseben način so obletnico že praznovali s tradicionalnim gala koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani, v okviru katerega si je 2.800 poslušalcev ogledalo muzikal z naslovom Moje pesmi, moje sanje. Omenjena radijska hiša, v kateri je zaposlenih 31 ljudi, ima v Sloveniji 24 frekvenc, pri čemer so v zadnjem letu so pridobili štiri frekvence: Kras, Mozirje, Krško in Beli Križ.

Radio Ognjišče je ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče. Njegov direktor je msgr. Franc Bole, glavni in odgovorni urednik pa Franci Trstenjak. Radio je z lokalnim oddajanjem začel 5. junija 1994 v Kopru, z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa pa 28. novembra 1994 v kleti Zavoda Sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Prostore je Ljubljani je blagoslovil pokojni ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar, ki je tedaj izpostavil večletna prizadevanja za ustanovitev katoliškega radia: »Zbrali smo zakonske predpise, zanimali smo se pri Vatikanskem radiu o tehnični ureditvi, a žal je bilo takrat nemogoče uresničiti ta načrt. Toliko bolj smo veseli, da se je izredno podjetnemu in zavzetemu direktorju msgr. Francetu Boletu posrečilo, da je začel z Radijem Ognjišče najprej v Kopru in sedaj tukaj v škofovih zavodih v Ljubljani. V tej hiši, ki ima za slovensko kulturo, za slovenski narod in za slovensko Cerkev tako velik pomen pred drugo svetovno vojno in tako upamo tudi sedaj, ko začne ta hiša spet živeti s Škofijsko klasično gimnazijo in z drugimi ustanovami v tej hiši.« Pred blagoslovom je izrazil prepričanje, da vsa sredstva družbenega obveščanja vedno niso bila v službi resnice: »Zavedamo se, da ima v tem oziru Radio Ognjišče prav poseben pomen.«

Zavetnica Radia Ognjišče je Marija Pomagaj z Brezij, zavetnika radijske kapele pa sta p. Pij iz Pietrelcine in bl. Mati Terezija iz Kalkute. P. Pij in mati Terezija sta sodobna svetnika, ki sta z delom in zgledom zaznamovala 20. stoletje. V Sloveniji jima sicer še ni posvečen noben sakralni prostor, oba pa s svojim zgledom vabita h globljemu odnosu z Bogom prek sv. evharistije in kličeta k službi do človeka, še najbolj do tistega, ki potrebuje pomoč. – Prav v tem se skriva tudi smisel in pomen cerkvenega (katoliškega) radia.

Dodatne informacije dobite pri gospodu Franciju Trstenjaku, GSM: 041/631–322, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Podatki o Radiu Ognjišče

Ustanovitelj in lastnik Radia Ognjišče je Tiskovno društvo Ognjišče, ki od leta 1965 izdaja mesečnik Ognjišče.

Radio Ognjišče je cerkvena katoliška radijska postaja s 24-urnim programom. Rojstni datum je 28. november 1994, ko se je začelo redno oddajanje iz ljubljanskega studia v Zavodu sv. Stanislava. Dne 5. junija 1994 je stekel lokalni program iz koprskega studia, 24. septembra 2007 pa še iz studia v Martjancih.

Radio oddaja preko oddajnikov, svetovnega spleta (od leta 1997) in satelita (od leta 2004).

Finančno se vzdržuje s prihodki iz oglasov in drugih radijskih storitev ter s prostovoljnimi darovi dobrotnikov – slednje imenujejo Prijatelji Radia Ognjišče (PRO-jevci).

Skupino zaposlenih sestavljajo: glavni in odgovorni urednik, tajništvo in računovodstvo (4 osebe), marketing (3 osebe), voditelji in uredniki (9 oseb), novinarji (8 oseb), tehniki (5 oseb) in glasbena urednika (2 osebi). Pri ustvarjanju programa sodelujejo tudi honorarni sodelavci, študentje in prostovoljci.

Voditelj Jure Sešek je prejemnik šestih priznanj Vikendovih gongov popularnosti kot najbolj priljubljen radijski voditelj v Sloveniji.

V program so vključene verske, informativne, izobraževalne, kulturno-umetniške, otroško-mladinske, športne in zabavne vsebine.

Radio Ognjišče organizira srečanja za zveste poslušalce. Enkrat ali dvakrat na leto organizirajo srečanje v določenem kraju v Sloveniji, s poslušalci in podporniki pa se srečujejo tudi na koncertih, počitnicah, na prireditvi Ritem duha (festival ritmično duhovne glasbe) ...

Sodelavci Radia so posebej ponosni na neposredne prenose bogoslužij iz Rima, Fatime in Lurda, na celodnevno oddajanje s Kredarice (2515 m) in Škrlatice (2740 m). Ob obiskih papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in 1999 so pripravili poseben program, prav tako pa tudi ob letošnjem slovenskem pastoralnem dnevu v Celju. Njihova posebnost je tudi, da redno pripravljajo dobrodelne akcije za misijonarje in za druge aktualne potrebe …

Dvakrat na leto za podporne člane izdajo revijo PRO.

Letu 2006 so v celoti prenovili glavni studio, pri čemer so večino dela opravili sami.

Radio Ognjišče je radio domačih ljudi!


vir: www.rkc.si