V nedeljo je Cerkev na Slovenskem v Celju obhajala evharistični kongres, prvi po 75-ih letih. Celjski stadion in dvorana Zlatorog sta bila premajhna za okrog 32 tisoč katoličanov iz vse Slovenije.

Dogodek je potekal pod geslom: »Evharistija – Božji dar za življenje,« in je bil združen z razglasitvijo mučenca Alojzija Grozdeta za blaženega. Za to priložnost je iz Vatikana pripotoval papežev odposlanec, kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone, ki je tudi vodil osrednji dogodek kongresa - sveto mašo. Z Grozdetom je Cerkev na Slovenskem dobila že drugega priznanega blaženega.

V pridigi je kardinal Bertone izpostavil tudi pomen družine in slovenskim katoličanom dejal: »Na plenarnem zboru pred nekaj leti ste se zavezali, da si boste prizadevali za življenje v vseh njegovih oblikah. V skladu s tem vašim sklepom je danes še posebej pomembno, da se zavzemate za družino in krščanske vrednote, ki so z njo povezane, saj je prav družina zibelka življenja.«

Poleg osrednjega evharističnega slavja so udeleženci kongresa lahko doživeli tudi spremljevalni program, v katerem so svoje pričevanje o evharistiji podali misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka in drugi. Najdalj pa je evharistični kongres trajal za mlade. Več kot 600 jih je že v soboto zvečer poromalo iz Teharij v Celje in nato celo noč prebedelo v molitvi in pripravi na nedeljsko slavje.

Tudi naša župnija je prispevala svoj delež. Nekaj mladih iz žunije je poromalo že v soboto zvečer, vsi ostali, ki smo to želeli doživeti, pa smo se z avtobusom odpravili v nedeljo in tako prisostvovali zgodovinskemu dogodku, ki ga je naredil Gospod.

Nekaj fotografij si lahko ogledate tukaj.

{jwpics cat_1;6}