Nina Štalekar je rojena v Slovenj Gradcu. S sedmimi leti je začela igrati klavir pri prof. Nadi Stupan-Tomković, pet let kasneje pa še orgle v razredu mag. Eme Zapušek. Leta 2002 je zaključila šolanje na umetniški gimnaziji v Velenju in odšla študirat orgele na salzburški Mozarteum k prof. Hanfriedu Luckeju, kjer je maja 2006 z odliko diplomirala. V študijskem letu 2006/07 se je izpopolnjevala pri prof. Bine Katrine-Bryndorf na Kraljevi danski akademiji za glasbo v Kopenhagnu, nato pa še na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu v razredu prof. Martina Schmedinga.

Dodatno se je izobraževala tudi pri tujih priznanih profesorjih. Za seboj ima številne nastope doma in v tujini, koncertira tudi v komornih zasedbah. Na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov je prejela že več nagrad, njen največji uspeh pa je 1. nagrada na 6. Evropskem tekmovanju mladih orglavcev v Ljubljani.

Od septembra 2007 poučuje orgle na Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju, v šolskem letu 2008/09 tudi na nižji in srednji stopnji glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju, od septembra 2009 pa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

V soboto, 19.6.2010 ob 20 uri je na predprazničnem koncertu naše župnije Nina novim orglam v župnijski cerkvi dala svojo dušo in znanje. Navdušila nas je s sedmimi prijetnimi skladbami, ki smo jih lahko slikovno spremljali tudi na platnu in tako še globlje podoživeli zvoke, ki jih je Nina izvabila iz orgel.

Hvala Nina za prijeten, nepozaben večer.