Kot vsako leto - letos že enajstič, je potekalo srečanje zakonskih skupin dekanij Ptuj in Zavrč. Zbrali smo se 28. 05. 2010 v gasilskem domu v Moškajncih. Naši gostitelji so bili člani zakonske skupine sv. Marjete niže Ptuja. To je najmlajša skupina v naši dekaniji, ki šteje kar osem aktivnih zakonskih parov. V začetku nas je pozdravil domači župnik in voditelj škofijskega odbora za družino p. Tarzicij Kolenko. Otroci gostiteljev so nam pripravili kulturni utrinek.

Gosta večera sta bila ga. Darja Kalamar in g. Aleš Primc.

V prvem delu večera se je predstavila gospa Kalamar, ki je laična teologinja in ima za sabo izobraževanje na področju metode naravnega načrtovanja družine.

Ob kopici kemičnih in mehanskih sredstev za zaščito pred nosečnostjo, vse premalo vemo o naravni metodi načrtovanja družine. Prav zaradi nepoznavanja jo pogosto izločimo iz spektra možnosti. Povedala nam je o prednostih te metode in podelila svoje izkušnje. Pomembno se mi zdi, da je to ravnanje partnerjev, s pomočjo katerega lahko poskušata zanositi, ali pa se nosečnosti izogniti.

Naslednje predavanje pa je pripravil g Primc, ki nam je na zelo slikovit način prikazal pomanjkljivosti, ki jih prinaša novi družinski zakonik. Kaj je družina in kakšne so lahko posledice, če družino po definiciji razumemo drugače. Modernejši koncept družine naj bi se nanašal na »kombinacijo odrasli in otroci«, ne pa več na obliko družine: starši in otroci.

Ob koncu večera so nas gostitelji pogostili in med klepetom, ter prijetnem druženjem je ura hitro minila.

V današnji potrošniški miselnosti, velikokrat trpijo odnosi, tudi odnosi med možem in ženo. Zato so takšne vrste srečanja dobrodošla vsakemu zakonskemu paru.

{jwpics cat_68;6}