Župnija Sveti Vid pri Ptuju

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Uvodna stran Predstavitev župnije Minoritski samostan

Minoritski samostan

E-pošta natisni PDF

Župnija sv. Vida na Vidmu pri Ptuju obstaja že od 15. stoletja dalje. Skoraj od njenega začetka pa delujemo v župniji bratje minoriti. Gotovo je, da daje to župniji poseben pečat. Naše življenje je zaznamovano s karizmo sv. Frančiška Asiškega. Pred Boga prihajamo po vzoru našega ustanovitelja.

Med vami živimo kot družina in vam na ta način oznanjamo Boga. Želimo si, da Bog spregovori po nas, tudi po naših odnosih in molitvah.

Poseben temelj naše povezanosti je molitev, v katero vključujemo tudi videmske župljane, domovino in ves svet. V tem oziru dajete naši molitvi smisel, saj vidno krepi našo povezanost in prijateljstvo. Nenadomestljivi čas našega vsakdana pa je evharistija, v kateri se Kristus daruje in nas vabi, da se mi učimo darovati samega sebe.

Želimo si, da bi po nas med vami vzcvetel zgled sv. Frančiška Asiškega in sv. Vida, zavetnika naše župnije. Zavedamo se, da je to dolga pot, ki zahteva majhne korake. Korake molitve in spreobrnjenja.

SAMOSTANSKA DRUŽINA

Bratje smo na voljo predvsem med uradnimi urami, pa tudi drugače, če se za to dogovorimo. Lahko smo na voljo za duhovni pogovor, spoved ali pa kakšno stisko, saj se zavedamo, da jih je danes veliko.

V samostanu bivamo:

- p. Janez Ferlež, gvardijan in župnik sodelavec
- p. Tarzicij Kolenko, vikar samostana in župnik moderator
- p. Jože Petek, ekonom in župnik sodelavec

Naša molitev ni samo za nas, ampak želimo biti žive priče evangelija in duhovne poglobitve med vami. O tem najbolj pričajo skupna bogoslužja v cerkvi.

 

Pomembno

EXODUS
v nedeljo, 26.10.2014 imajo ženske svoj prosti dan - izhod - od gospodinjskih obveznosti, hkrati pa duhovno obnovo in romanje.


KROMPIRJEVE POČITNICE
V tem tednu ni verouka, k maši pa naj le otroci pridejo.


VEROUK
Vsem veroučencem smo podelili župnijsko pismo v katerem prosimo za pomoč pri ogrevanju veroučnih prostorov in za katehistinjo. Mnogo je staršev, ki ne prihajajo v cerkev in tako tudi nič ne prispevajo za župnijske potrebe, tudi ne za gretje. Vsak družina, ki ima otroke pri verouku, bi naj po navodilu škofa prispevala vsaj 20 EUR (Smo že lani zmanjšali in prispeva jo samo za enega) Ker morda nekateri otroci niso dali pisma, zato objavljamo za vse na naši spletni strani. V tem pismu dajemo tudi navodila za birmance in prvoobhajance.

SPOMINI

Na praznik Vseh svetih in ves november bomo molili za vse tiste rajne, ki jih boste napisali in oddali v kuverti in izročili v zakristiji ali v nabiralnik. Prazne kuverte lahko vzamete pri izhodih.

PRAZNIK VSEH SVETIH - 1. nov. IN SPOMIN RAJNIH
- 13.00 - molitev SPOMINOV -v cerkvi.
- 14.00 - maša. Po končani maši gremo v sprevodu na pokopališče, kjer bo ob
- 15.00 slovesna komemoracija pokojnih in blagoslov grobov.
V nedeljo, 2.11.2014 na dušni dan bo prva maša ob 6.30 uri v vežici, nato pa blagoslov grobov.

POPOLNI ODPUSTEK

lahko zadobimo na praznik, v nedeljo in ves teden če obiščemo cerkev ali pokopališče, opravimo spoved, obhajilo, Vero, Oče naš.

DUH ASSISIJA
Vsako leto 27.10. obhajamo Duh Assisija- molitveno srečanje za mir. Vsi Frančiškovi, FD, FRAMA, FO. in vsi drugi lepo vabljeni, v ponedeljek ob 17 uri. Zbrali se bomo v samostanski kapeli nato pa z baklami poromamo v Frančiškov park, kjer ob ognju zaključimo.

KARITAS
priporoča eno svečo ali cvet manj za mrtve, da moremo pomagati živim, zlasti revnim, ki žive v stiski.

VAŽNO

odslej so večerne maše ob 18 uri.

VERSKI TISK
Na razpolago je Družina, Ognjišče, Mavrica, Misijonska obzorja, Brat Frančišek, ...
Naročniki naj jemljejo Družino in naked celebrities
Ognjišče pri zakristiji, Prosta prodaja je samo pri vhodu.
Posebej priporočamo komentar dr- Štuheca in pa prilogo Slovenski čas, posebej Bolna domovina.

ČIŠČENJE CERKVE

Za čiščenje in krašenje cerkve v mesecu oktobru poskrbijo verniki iz Tržca.


Uvodna stran Predstavitev župnije Minoritski samostan

Župnija sveti Vid pri Ptuju. Vse pravice pridržane.
Prispevke, pobude in opazke lahko sporočate na elektronski naslov
info@sv-vid-pri-ptuju.si