Piran 21.-23.3.2014

Kako hitro se je končala zima in spet je na vrsti najlepši letni čas – pomlad. In v tej pomladi spet postni čas, ki je priprava na Veliko noč. Že tradicionalno smo se člani zakonske skupine sv. Vid in sv. Frančišek odpravili na duhovni vikend v Piran. Ni naključje da vedno izberemo postni čas. Postni čas je čas pokore. V tem obdobju za nas verne velja spodbuda k poglobljeni molitvi in ljubezni do bližnjega.

Papež Frančišek je dejal, da ja postni čas močan čas, trenutek preobrata, ki lahko v vsakem od nas spodbudi spremembo, spreobrnjenje, da gremo ven iz utrujenih navad in lenobne navajenosti na zlo, ki nas zalezuje.

Spoznali smo, da lahko čas razdelimo na kronos (kvantitativno merjen čas) in kairos (prijeten čas, priložnost, podarjeni  izpolnjeni čas) in med obema sprejmemo odločitev, kaj izbrati v odnosu do sozakonca v zaporednem izmenjevanju sledečih si trenutkov. V življenju se nas lahko polasti brezdelje, zaspanost, slaba volja in nemir, omahljivost, radovednost – z eno besedo naveličanost ali akedia. Prav v postnem času nagovorjeni, da bi se temu izognili s postom, dobrimi deli in molitvijo.

Del duhovnega vikenda smo namenili izhodu zakoncev v puščavo, kjer smo z zgodbami iz Stare zaveze spoznavali ljudi in njihove lastnosti, ki so bile aktualne pred več kot 2000 leti in so še danes. Žene smo se naučile kako je potrebno izkazati spoštovanje svojim možem. Možje pa so se naučili kako ljubiti svoje žene. Naš duhovni vodja p. Tarzicij nam je to umetnost odnosa predstavil s pomočjo knjige Ljubezen in spoštovanje avtorjev dr. Emersona in Sarah Eggerich.

Na poti domov smo si ogledali grad Socerb in sv. Jamo. Ustavili smo se pa tudi v vasi Črni kal, kjer smo videli čudovito obnovljeno cerkev sv. Valentina.

Domov smo se vrnili napolnjeni z novo energijo, pripravljeni na nove izzive in z mislijo na Piran 2015.