V nedeljo 7. novembra 2021, je v minoritski cerkvi Sv. Petra in Pavla na Ptuju izpovedala večne zaobljube Frančiškanka Marijina misijonarka sestra Iva Horvat iz Vidma. Za geslo večnih zaobljub si je izbrala besede, ki jih je zapisal evangelist Janez, katere je Jezus izrekel svojim učencem: »Jaz sem pot, resnica in življenje«. Slovesne svete maše in praznovanja so se poleg sester iz Ljubljane in Celja, bratov minoritov in kapucinov, domačega župnika Sv. Vida udeležile tudi sestre iz Poljske, Avstrije in Madžarske, njena družina, prijatelji in tudi nekaj župljanov domače župnije.

Slovesno sveto mašo je ob navzočnosti drugih duhovnikov  daroval p. Cristian Balint. Za pridigarja na svojih večnih zaobljubah si je s. Iva izbrala jezuita p. Mirana Žvanut, ki je pridigo začel v poljščini, nadaljeval v slovenščini, končal pa v angleščini. Sestre in vsi navzoči smo bili prijetno presenečeni, saj ni bilo potrebno prevajati, saj so po navadi navzoče tudi sestre drugih narodnosti. Po pridigi je s. Iva izpovedala večne zaobljube pred Bogom, pred provincialno predstojnico s. Marzeno Dzikowsko, pred vsemi drugimi sestrami Frančiškankami Marijinimi misijonarkami in pred vsemi nami navzočimi pri slovesni maši. Prejela je tudi svečo, kot Luč, ki ji bo svetila na poti pri svojem poslanstvu. Bogoslužje je bilo res zelo bogato in lepo, saj so na koru prepevale sestre skupaj z brati kapucini, njihove glasove pa so spremljale klaviature, zvok flavte, kitare, mandoline, kontrabasa in bobna. Lepo je bilo slišati tudi besede domačega župnika p. Tarzicija v uvodu v Oče naš, ki je povedal, kako je Iva že v otroštvu klicala za očeta svojega očeta, da je Frančišek odkril, da je njegov oče nebeški Oče in kako je Gospod poklical s. Ivo, da najde dom, ljubezen in varnost pri svojem nebeškem Očetu.

Na koncu slovesne svete maše je s. Iva prejela še misijonski križ, kar je stalnica, da ga sestre, ki so misijonarke tudi prejmejo pri svojih večnih zaobljubah. Po prejemu križa je tudi prejela misijonsko poslanstvo od generalne predstojnice v Rimu, izročila pa ga ji je provincialna predstojnica s. Marzena Dzikowska. Sestra Iva je poslana v misijone v provinco Indonezije. Nekateri smo ostali brez sape, sestre pa so zaploskale in so se veselile, ker je Gospod s. Ivo poklical, da bo priča vstalega Kristusa v največji muslimanski državi na svetu, kjer je le 3 % kristjanov.

Po sveti maši smo še ostali na samostanskem  dvorišču , kjer so ob pogostitvi s prigrizkom s. Ivi še vsi čestitali, da je izpovedala večne zaobljube in ji zaželeli veliko uspeha v njenem poslanstvu v Indoneziji. Še celo uro je bilo veselo, saj so sestre in bratje kapucini prepevali in se Gospodu zahvaljevali za čudovita dela, ki jih Bog dela na Ivini misijonski poti. Praznovanje se je nadaljevalo s kosilom. Po kosilu nam je s. Angela, doma iz Indonezije in misijonarka na Poljskem predstavila Indonezijo s slikami in drugimi zanimivostmi, na koncu predstavitve pa smo še zaplesali  Indonezijski ples.

Praznovanje smo zaključili z zahvalo Bogu za čudovit nedeljski dan, skupaj smo zmolili večernice in prosili Gospoda, naj vodi s. Ivo na vseh njenih poteh, jer bo kot misijonarka, da bo njeno življenje obrodilo obilo sadu. Molimo za sestro Ivo in bodimo povezani z s. Ivo že naprej.

Več o redu sestre Ive Horvat - Frančiškanke Marijine misijonarke
 
Fotografije iz slovesnosti si lahko ogledate tudi na tej povezavi.